Wireless headphones, de droom van iedere multitasker.

Active Noise Cancellation Headsets.
5 december, 2017
Werk slimmer, niet harder.
21 februari, 2018

De laatste jaren is het aantal personen dat op meerdere plekken werk verzet enorm toegenomen. Het zogenaamde ‘Work From anywhere’ fenomeen is geëxplodeerd, en de vraag naar draadloze koptelefoons volgt op de voet.

Toch blijf je altijd een groep scepticussen houden die de technologie van een draadloos oorstukje nooit en te nimmer zouden willen inruilen voor hun oude vertrouwde bekabelde headset. Terecht of onterecht? Laten we een kijkje nemen naar de meest gehoorde argumenten on niet over te stappen op draadloze headsets.

De installatie is veel te moeilijk!
In tegenstelling tot bedrade headsets, waarbij installeren zo simpel als een kabel in een aansluiting steken is, was het installeren van een draadloze headset een stuk moeilijker. Hierbij moest men vroeger met een smartphone via bluetooth en een lastig pairing proces opzoek naar de headset om verbinding te maken. Tegenwoordig gaat dit allemaal gelukkig een stuk eenvoudiger dankzij technologie zoals NFC waarbij je met een druk op de knop via bluetooth verbinding kan maken.

Draadloze headsets, die raak je zo kwijt!
Een ander veel gehoord argument is dat je de meegeleverde oortjes binnen een handomdraai kwijt raakt. Het voordeel van een draadloze headset is dat je niet met een draad verbonden bent waardoor je een stuk mobieler bent. Omdat er geen draad aan je earpiece zit loop je ook niet het risico dat de kabel ergens achter blijft hangen waardoor de earpiece uit je oor getrokken wordt.

Daarnaast zijn veel headset producenten ook op de hoogte dat men bang is om de oortjes kwijt te raken. Daarom leveren zij ook handige opbergdoosjes mee zodat jouw earpiece nooit kwijt raakt, en altijd op een stofvrije manier wordt opgeborgen. En sommige fabrikanten gaan zelfs zo ver om GPS in de oortjes in te bouwen. Op die manier kun je ze te allen tijde terug vinden, een feature die zelfs bedrade headsets niet hebben.

 

Hoe lang gaan ze eigenlijk mee?
Vanwege het kleine formaat passen er in draadloze headsets logischerwijs ook kleinere batterijen. Hierdoor kunnen ze vaak 8 tot 12 uur gebruikt worden voordat ze moeten worden opgeladen. Sommige leveranciers verwerken een charging station in de opbergdoosjes. Daarnaast is het met fast charging mogelijk om headsets binnen een half uur voor 50% op te laden.

Het goed is het geluid?
Om een draadloos signaal van de bron naar de headset te sturen moet het geluid worden gecomprimeerd. Hierdoor kan er sprake zijn dat de kwaliteit iets minder goed is dan je bent gewend. Alhoewel het verschil in kwaliteit voor de meeste mensen niet te horen is, zullen sommige mensen hier over kunnen klagen. De compressie kwaliteit is iets wat jaarlijks aanzienlijk toeneemt. De kwaliteit van het geluid van een draadloze headset van vorig jaar zal een jaar later bijvoorbeeld aanzienlijk zijn verbeterd.